File: slecht voor het milieu

Is een file slecht voor het milieu?

Veel mensen gaan tegenwoordig met de auto naar het werk. Helaas is dit nodig, omdat het voor veel mensen lastig is om een baan te vinden in hun eigen woonplaats. Het resultaat hiervan is drukte op onze snelwegen en veel files. Zeker tijdens spitstijden staan veel Nederlanders op de Nederlandse snelwegen in de file. Maar zijn files nu eigenlijk slecht voor het milieu? En heeft het energielabel van jouw auto hier nog iets mee te maken? Je leest het hieronder!

 

Zijn files slecht voor het milieu?

Er is onderzoek gedaan naar de invloed van files op het milieu. Hieruit blijkt dat files inderdaad een negatief effect hebben op ons milieu. Omdat de files in Nederland echter niet “groot” genoeg zijn, valt de schade in ons land gelukkig enorm mee. Dit komt doordat een klein deel van de gereden kilometers in ons land afgelegd wordt in een filesituatie. Het grootste deel van de kilometers wordt gelukkig gewoon afgelegd op een normale manier, waarbij auto’s de normale toegestane snelheid kunnen rijden.

 

Hoe zuinig is mijn auto?

Toch is het niet alleen slecht voor het milieu om in de file te staan, maar is het ook voor jouw portemonnee niet prettig. Als je in de file staat, rijd je niet zuinig en een auto die niet zuinig rijdt, rijdt over het algemeen ook niet goedkoop. Als je vaak in de file staat, kan het daarom gunstig zijn om een milieuvriendelijk voertuig of een zogenoemde ‘schone auto’ aan te schaffen.

Welke voertuigen zijn milieuvriendelijk?

U kunt tegenwoordig online een auto kenteken controleren op zuinigheid van uw auto. Online kan je een energielabel auto-overzicht vinden, waarin je duidelijk ziet welke auto’s zuinig, en welke auto’s onzuinig rijden. Je kunt op die manier ook controleren welk energielabel jouw auto heeft en of jouw auto in de top 10 van zuinige auto’s staat. Is dit niet zo ? Dan zou je, als je vaak in de file staat, toch eens kunnen overwegen of een andere, schonere auto niet beter is voor jouzelf én voor onze wereld.

Categories: Vervoer